Kuituviikko Pusulassa 8.-12.7.2024

Kokonainen viikko ihanien kotimaisten luonnonkuitujen ja vähän kasvivärienkin parissa on tiedossa, kun Fibershed Finland palaa kolmatta kertaa Lohjan maalaismaisemiin, Töllin myllyn kupeeseen.

Maanantaista torstaihin ollaan harrastajien kesken, eri päivinä erilaisin teemoin mutta varsin vapaamuotoisen kuituilun merkeissä. Perjantaina viikko huipentuu kaikille avoimiin kuitufestareihin, jolloin paikalla tuottajia esittäytymässä ja myymässä kuituja, lankoja ja muita luonnontuotteita.

Alustava ohjelma löytyy alta, ja tarkentuu vielä lähemmäs tapahtumaa tultaessa. Kuituviikko järjestetään vapaaehtoisvoimin – jos haluat olla mukana järjestelyissä, ole yhteydessä fibershedfinland@gmail.com / 045 105 7950 (Leena)

Missä

Töllin myllyn hallilla, Peltolankuja 4, 03850 Pusula

Kenelle

Kuituviikko on avoin sekä Fibershed Finlandin jäsenille (liity jäseneksi) että muillekin kuiduista kiinnostuneille, eli tätä ilmoitusta saa jakaa!

Hinta

Harrastajapäiviin (ma-to) osallistumisesta perimme pienen osallistujamaksun (jäsenille 5e / ei-jäsenille 10 e per päivä), jolla katetaan tilan kustannukset sekä kahvitarjoilu.

Perjantaihin osallistuminen sekä myyntipöydät ovat ilmaisia, sillä haluamme kannustaa mahdollisimman paljon tuottajia paikalle. Myyntipöydän varaaminen etukäteen kuitenkin vaaditaan, ja samalla kuvaus siitä mitä olisit tulossa myymään. Olisimme iloisia jos myyntipöydän yhteydessä olisit valmistautunut myös jakamaan tietoa kuiduistasi / langoistasi, tai näyttäisit taitojasi esim kehräyksessä, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Pääasia että tulet paikalle!

Ohjelma

Tarkoituksena ma-to on koota luonnonkuitujen harrastajia ja ammattilaisiakin yhteen, puuhailemaan kuitujen ja värien parissa, jakaen kokemuksia ja työskentelyn iloa. Kutakin teemapäivää juoksuttaa eteenpäin siihen vihkiytynyt asiantuntija (katso tarkemmin alla tarkentuneesta ohjelmasta). Huomaathan että kyseessä ei kuitenkaan ole varsinaisia kurssipäiviä, vaikka paljon kokemusta varmasti onkin kerääntynyt yhteen paikaan. Eniten saat irti päivistä olemalla aktiivinen, kyselemällä ja kokeilemalla.

Paikalla ollaan vähintään klo 10-15, pidempäänkin saa viipyä sovittaessa järjestäjien kanssa kuka sulkee ovet.

Iltapäiväkahvit kuuluvat ohjelmaan, mutta lounas on kunkin itse järjestettävä, joko tuomalla eväät tai nauttimalla palkitun Pikku Omenan antimista muutaman kilometrin päässä.

Harrastajapäivien teemat ja tarkempi ohjelma:

Ma 8.7. Pellava ja muut runkokuidut (hamppu, nokkonen)

Päivän juoksutuksesta vastaa pellavayrittäjä Leena Pesu. Paikalla myös opastamassa kokenut pellavan kasvattaja, käsittelijä ja kehrääjä Kirsi Kostamo. 

Ohjelmassa tutustumista eri runkokuituihin, enimmäkseen pellavaan mutta myös hamppukuitua on nähtävillä. Lisäksi voidaan nokkosesta kiinnostuneille järjestää tuoreen nokkosen poimintaretki (saappaat ja hanskat mukaan!). 

Leena kertoo jossain vaiheessa päivää projektistaan pellavan tuomisesta takaisin viljelykasviksi Suomeen, vähän pellavan kasvatuksesta ja käsittelystä. Ja Kirsilla on paljon tarinoita pellavan liittyvistä perinteistä, joita varmaan ehditään kuulla tekemisen lomassa. 

Paikan päällä on liotettua pellavaa käsiteltäväksi sekä kaikki perinteiset välineet lainattavaksi, mutta voit toki tuoda omasikin, etenkin oman rukkisi. Myös häkilöityä pellavakuitua voi ostaa kehruuseen, jos haluaa oikaista muutaman askeleen. 

Ti 9.7. Kasvivärit

Anna-Mari Karhunen Värjärien killasta on lupautunut asiantuntijaksi tälle päivälle. 

Koitamme järjestää välineitä valmiiksi, mutta olisi hyvä jos sinulla on mahdollista ottaa mukaan jotain seuraavista omaan käyttöösi: 

* ämpäri tai kaksi

* vaaka

* sähkölevy

* iso kattila

* sekoituskeppi

* haltialankaa

Suosittelemme myös että purettaisit ja vyyhdittäisit langat valmiiksi, niin päästään suoraan värjäyspuuhiin tiistaina. Tai ota mukaan alunaa jos samanaikaispuretetaan ajan säästämiseksi. 

Lisäksi kumisaappaat olisi hyvä olla vedenhakua varten. Hallilla ei ole juoksevaa vettä, mutta voimme hakea sitä läheisestä joesta. 

Käydään lähiympäristössä etsimässä värjäykseen soveltuvia kasveja (saappat, hanskat ja kassi tms mukaan), mutta tuo myös aiemmin keräämiäsi värikasveja esim. vadelman, koivun, pajun, pihlajan jne lehtiä, kultapiiskua, pietaryrttiä (keitettävä ulkona päänsäryn välttämiseksi), raparperia, nokkosta, niittysuolaheinää, järviruokon röyhyjä, mesiangervoa, lupiinin lehtiä ja varsia, koiranputkea, saunakukkaa, ahdekaunokkia tai omalta maalta suopursua, kanervaa yms varpuja.

Voit tuoda mukana myös aiemmin värjäämiäsi lankoja niin voidaan vaihtaa kokemuksia!

Ke 10.7. Vapaamuotoista ohjelmaa, Töllin myllyn kauppa auki

Keskiviikolle on toistaiseksi vähän ilmoittautuneita, koitetaan kuitenkin pitää halli auki ja välineet käytettävissä vapaamuotoiseen puuhailuun halukkaille. 

Jos kiinnostusta löytyisi esim kokeilla neulahuovutusta, makrameetöitä tai sashiko-paikkausta, tällaisiin kokeiluihin voitaisiin järjestää pienet työpajat myös keskiviikolle. 

Töllin myllyn kauppa on auki iltapäivällä, tuoreita paikalla jauhettuja jauhoja ja muutakin lähituotetta saatavilla. 

To 11.7. Villapäivä

Päivää juoksuttaa villa-asiantuntijana Anu Pentti, joka on kokenut lampuri ja vällykurssien pitäjä, ProAgrian Villa-hankkeen vetäjä. Anu kertoo jossain vaiheessa päivää ainakin eri lammaslajeista ja miten niiden villa eroaa toisistaan, sekä villan lajittelusta. Ja varmasti paljon muustakin mitä vain osaatte kysyä. Lisäksi villan käsittelyyn ja kehruuseen opastaa Kirsi Kostamo. 

Ota omia materiaaleja ja välineitä mukaan. Paikan päällä on yhteiseen käyttöön karstoja, värttinöitä, vyyhdinpuita, erilaisia rukkeja ja rullatuoli. Kirsillä on myös raakavillaa ja alpakkaa ostettavaksi, jos materiaalia ei ole omasta takaa. 

Pe 12.7. Kuitufestarit

Tietääksemme ensimmäiset kuitufestarit laatuaan Suomessa! Kutsumme paikalle tuottajia esittelemään ja myymään tuotteitaan – kuituja, lankoja ja muita kotimaisista luonnonkuiduista tehtyjä tuotteita. Ohjelmassa myös työnäytöksiä ja mahdollisuus kokeilla omia taitojaan esim neulahuovutuksen merkeissä.

Myyntipöydät & kahvila avoinna yleisölle 13-17.

Myyntiin tulossa ainakin kehruukuituja, raakavillaa ja valmiita lankoja; lisäksi tuotteita pellavasta ja villasta, mm. pellavasta tehtyjä korvakoruja. Myös kuituaiheisia tietokirjoja on esillä ja myynnissä! Lisäksi lähiruokatarpeita mm spelttileipää Töllin myllyllä jauhetuista jauhoista.

Ilmoittaudu alle tai kysy lisää fibershedfinland@gmail.com / 045 105 7950 (Leena)

Kysy myös majoitusvaihtoehdoista!

Kuituviikko 2024
Nimi
Nimi
Etunimi
Sukunimi
Osallistun seuraavina päivinä:
Haluan varata myyntipöydän 12.7.
Haluatko että liitämme sinut tapaamisen WhatApp-ryhmään?
Olen lukenut Fibershed Finland ry:n tietosuojaselosteen ja hyväksyn että tietoni tallennetaan tapaamisen järjestelyä varten.

Tietosuojaseloste löytyy täältä.

One thought on “Kuituviikko Pusulassa 8.-12.7.2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *